Skip to content

DISLIPIDEMIA

10 January 2013

Importanta dislipidemiei deriva din riscul cardiovascular indus de rolul sau in initierea si progresia aterosclerozei, generand astfel un impact epidemiologic, biologic si economic foarte mare.

Dintre factorii de risc ai dislipidemiilor se pot aminti :

  • factori genetici
  • stilul de viata  nesanatos:alimentatia hipercalorica bogata in grasimi animale, colesterol, acizi grasi “trans” (ex.: margarina, dulciuri rafinate); sedentarismul; consumul de alcool peste 30 g/zi si de cafea expresso; fumatul; stresul psihosocial)
  • consumul de medicamente (anticonceptionale orale, diuretice tiazidice si de ansa, glucocorticoizi, etc.)
  • stari fiziologice (sarcina, alaptare, menopauza)
  • dislipidemia din cadrul unor afectiuni (diabet zaharat, obezitate, sindrom Cushing, hipotiroidie, sindromul nefrotic, insuficienta renala cronica etc.)

“Dislipidemia aterogena” se intalneste cu o frecventa mai mare la pacientii cu diabet zaharat tip 2, dar si la cei care prezinta obezitate abdominala, sindrom metabolic. Elementul cheie in producerea dislipidemiei la acesti pacienti este reprezentat de insulinorezistenta, ce determina urmatoarele efecte pe metabolismul lipidic :

  • reducerea activitatii lipoprotein lipazei ce duce la prelungirea consecutiva a lipemiei postprandiale
  • cresterea activitatii lipazei hepatice ce determina cresterea concentratiei particulelor LDL mici si dense
  • cresterea lipolizei cu accelerarea consecutiva a fluxului de acizi grasi liberi catre ficat si cresterea secretiei de trigliceride si apolipoproteina B.

Apar astfel importante consecinte metabolice precum hipertrigliceridemia, hiperglicemia, hiperinsulinemia cu accentuarea insulinorezistentei.

Dislipidemia este un factor major de risc cardiovascular, in special la persoanele cu diabet zaharat tip 2, aproximativ 70% dintre acestea decedeaza prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Riscul cardiovascular crescut se coreleaza cu cresterea nivelelor trigliceridelor serice si LDL colesterolului, precum si cu reducerea HDL colesterolului. Datorita interactiunii mai puternice cu alti factori de risc precum hipertensiunea arteriala, hiperglicemia, disfunctia endoteliala, boala microvasculara, la pacientii cu diabet zaharat pragul de risc este mai redus decat in populatia generala.

Tratamentul dislipidemiei este strict individualizat in functie de severitate, riscul global, prezenta aterosclerozei. Programul terapeutic consta in optimizarea stilului de viata cu sau fara medicatie hipolipemianta.

Dietoterapia singura sau asociata tratamentului farmacologic trebuie indicata tuturor pacientilor dislipidemici. Efectele favorabile nu se datoreaza numai limitarii aportului lipidic ci si controlului valorilor glicemice a jeun si postprandial precum si scaderii in greutate. De asemenea, se vor corecta, daca exista, si tulburarile de comportamant alimentar (ingestia crescuta de alimente in cursul serii si noptii, consumul crescut de alimente in timp scurt etc.).

Numarul de calorii din dieta se va corela cu necesarul caloric si greutataea corporala ideala.

Lipidele vor asigura mai putin de 30% din ratia alimentara :

  • lipidele saturate (grasimile animale) se vor limita la mai putin de 10%
  • lipidele mononesaturate (ex.: uleiul de masline) vor reprezenta 10-15%

Reprezentantul cel mai important este acidul oleic, care se gaseste in concentratie mare in uleiul de masline. Acizii grasi mononesaturati sunt antiaterogeni, deoarece prezenta lor in LDL colesterol scade oxidarea acestora , particulele LDL oxidate fiind extrem de aterogene.

  • lipidele polinesaturate (uleiuri vegetale : floarea soarelui, soia, porumb, ulei de peste) vor reprezenta un procent mai mic de 10%. Consumati in exces, efectele lor protectoare se pierd, devenind aterogeni.

Acizii grasi polinesaturati se gasesc in alimente in special sub doua forme omega 3 si omega 6. Acizii grasi polinesaturati omega 3 au actiune hipocolesterolemianta mult mai puternica decat omega 6. De asemenea, ei determina si reducerea nivelului seric al VLDL si implicit al trigliceridemiei , inclusiv postprandial. Acizii grasi polinesaturati omega 3  se gasesc in concentrtii mari in uleiul de peste,  pestele oceanic si capsule de ulei de peste, seminte de soia, uleiul de canola etc.. Astfel ca, se recomanda cresterea aportului de acizi grasi omega 3 prin consumul de 1-3 ori pe saptamana a macroului, sardinelor, heringilor, pestelui albastru, somonului, sturionului atlantic. Prin continutul bogat in omega 3, uleiul de nuca este mai recomandat decat uleiul de porumb, bogat in omega 6. Consumul in exces de acizi grasi polinesaturati omega 6 (uleiul de porumb) determina reducerea concentratiei serice a HDL colesterolului.

Prin procesul de hidrogenare, in timpul prelucrarii industriale (ex: margarina, preparatele de carne, uleiul de soia hidrogenat selectiv etc.) sau uzual (gatitul, prajitul alimentelor) apare un procent crescut de acizi grasi “trans”, forme izomerice  ale acizilor grasi polinesaturati, cu rol intens aterogen, similar cu cel al acizilor grasi saturati.

Lipidele mononesaturate si polinesaturate forma “cis” vor reprezenta baza aportului lipidic. Dieta pacientului cu dislipidemie va contine astfel o cantitate crescuta de legume, cereale, verdeturi, fructe. Dintre produsele animale se va consuma carne slaba, preferabil pasare fara piele, peste, lactate cu continut scazut de grasimi. Se recomanda evitarea consumului de alimente prajite, grasimi animale, sosuri grase, produse de patiserie si cofetarie, fast food etc.

Aportul de colesterol va fi redus la mai putin de 300 mg/zi.

Glucidele vor reprezenta 50-60% din aportul caloric, in special glucide complexe. Se recomanda cresterea aportului de fibre alimentare prin consumul de cereale, legume, fructe. Fructoza are cel mai mare potential hipertrigliceridemiant, influenta fiind mai mica din partea zaharozei si glucozei. Cele mai sensibile la regimul alimentar sunt trigliceridele endogene, sintetizate la nivel hepatic, din glucide.

Proteinele vor reprezenta 10-20% din caloriile totale, cu accent pe proteinele cu valoare biologica mare.Proteinele vegetale, dar in special cele din soia, au un puternic efect hipocolesterolemiant.

Se recomanda consumul de alimente bogate in vitamine cu rol antioxidant- vitaminele E, C, beta caroteni, flavonoizi (morcovi, legume verzi, nuci, etc.)

Aportul de sare se va reduce la 4-6 g/zi.

Consumul de alcool va fi limitat sub 30 g/zi si nu va fi recomandat in cazurile de hipertrigiceridemie.

Se va evita consumul de cafea. Cafeaua turceasca creste colesterolul seric datorita kaweolului si cafestolului, metaboliti care in cazul prepararii cafelei prin filtru nu apar.

Ceaiul nu influenteaza lipidele serice si are actiune antiaterogena, datorita efectutului antioxidant al flavonoizilor pe care ii contine.

Renuntarea la fumat este un alt obiectiv ce trebuie atins.

Scaderea in greutate in cazul excesului ponderal, frecvent intalnit la pacientii cu diabet zaharat tip 2 determina reducerea insulinorezistentei si contribuie la normalizarea parametrilor lipidici prin scaderea trigliceridelor, colesterolului total seric si LDL-colesterolului si cresterea HDL-colesterolului.

Exercitiul fizic mai ales asociat dietoterapiei are un efect favorabil asupra profilului lipidic determinand in special scaderea trigliceridemiei si cresterea HDL colesterolemiei si intr-o masura mai mica scaderea LDL colesterolemiei si a numarului de particule LDL mici si  dense. Se va practica zilnic minim 30 de minute exercitiu fizic ce se va adapta fiecarui caz in parte (se recomanda in special gimnastica aerobica, mersul pe jos, inotul).

De asemenea, se va avea in vedere tratamentul riscului asociat ceea ce presupune tratamentul patologiei asociate (sindrom nefrotic, insuficienta renala cronica, hipotiroidie, colestaza etc).

From → Sfatul medicului

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: