Skip to content

Despre Menopauză cu dr Gabriela Cotarcea

10 January 2013

menopauza

Menopauza; iată un termen de care multe dintre dvs. nu vor să audă, de care altele se tem, sau față de care există real interes observând anumite schimbări ale dvs. și poate vă întrebați dacă nu cumva vă apropiați de acest eveniment. Indiferent de situația dvs., toate femeile se vor întâlni cu acest fenomen mai devreme sau mai târziu, fapt pentru care am ales să discutăm în acest număr despre acest subiect.

Menopauza este definită ca lipsa menstruațiilor pe o perioadă de 12 luni consecutive, perioada dinaintea instalării acestor absențe poate dura până la 4 ani, în medie aproximativ 2 ani și se numește perioada de premenopauză și poate aduce cu ea tulburări menstruale, de la sângerări abundente lunare sau mai frecvente, precum și invers, la câteva luni o menstruație mai mult sau mai puțin abundentă.
Iată câteva întrebări la care voi încerca să răspund, în speranța ca vă voi ajuta: Când se instalează? E grav? Sunt bătrână dacă am 37 ani și sunt la menopauză? Ce se întâmplă cu mine? E finalul?
Depinde doar de dvs. unde vă veți încadra, dar nu uitați vorbele românești: atunci când o ușă se închide, Dumnezeu vă deschide alta… E începutul unei noi etape în care este ABSOLUT NECESAR să vă PUNEȚI PE DVS. PE PRIMUL LOC, să învățați să vă respectați corpul, viața, sufletul, toate aceste lucruri le puteți învăța, căci timp este, având în vedere că această perioadă durează în medie cam 25 ani – cel puțin, având în vedere speranta de viață din tara noastră de aproximativ 72 ani.

Când se instalează?
Doresc să precizez că în acest material vom vorbi despre menopauza naturală, instalată în urma procesului fiziologic de îmbătrânire a ovarelor, care, programate genetic, își încetează funcția, nemaiavând potențial de ovulație, prin urmare nu mai secretă estrogeni și progesteron, dar nici testosteron. Da, se pare că deficitul de testosteron e responsabil de scăderea libidoului în menopauză. Vârsta la care apare în mod normal menopauza este între 45-54 ani, dar se poate instala și mai devreme, sub 40 ani, caz în care vorbim de insuficiență ovariană prematură. În cariera mea, cel mai devreme am descoperit acest fenomen la o tânără de 27 ani, iar cel mai târziu – instalată la o doamnă în vârstă de 58 ani.
Important de precizat este că în perioada 45 – 54 ani se poate ca femeia să se întâlnească cu amenoree – lipsa menstrelor – pentru câteva luni din cu totul alte motive: sarcină, tulburări hormonale generate de tiroidă, hipofiză, tratamente medicamentoase pentru alte boli – antidepresivele, bolile neoplazice, stresul, toate aceste condiții fiind interpretate în mod greșit ca menopauză. De aceea, lipsa menstrei pentru o lună trebuie să vă aduca la medicul ginecolog.

E grav? Este menopauza o boală?
In situația în care s-a stabilit că ați intrat la menopauză, trebuie să stiți și valul de schimbări ce pot apărea, menționând că există un procent care nu parcurg nici o schimbare, simțindu-se foarte bine – din propria mea experiență aș spune ca aproximativ 20%.
Bufeurile sunt transpirațiile însoțite de căldură excesivă în partea superioară a corpului – în special cap și gât, și care apar brusc, în special noaptea și trezesc femeia din somn cu dorința de a deschide geamul, necesitatea de a inspira aer curat – sunt cel mai frecvent fenomen, explicația fiind lipsa estrogenilor de la nivel central-hipotalamus, care afectează centrul termoreglării, temperatura corpului crescând cu aproximativ 1 grad Celsius. Ele durează în medie 30 sec.- 2 min. și pot fi însoțite de palpitații și puls rapid, elemente care pot crea panică, ducând la insomnii. Pentru contracararea lor, le recomand doamnelor preparate din PLANTE și MINERALE CARE POT REDUCE FRECVENTA LOR precum Azinc, Femme 24, Klimactoplant, Menopace, luate pe o perioadă de câteva luni.
Apar dureri articulare, precum și osteoporoză, de aceea recomand ca, la cel puțin 3 ani de menopauză, să se facă osteodensitometrie. După 30 ani scade densitatea osoasă cu 0,13% pe an, ca la menopauză să scadă cu 2% pe an. Este absolut necesar să luați calciu cu vitamina D3. Lipsa estrogenilor duce la pierderea calciului din os. De asemenea, sportul regulat vă ajută să vă mențineți în formă.
Creșterea în greutate. Ca deficit atât al estrogenului, dar și al testosteronului, poate apărea sindromul metabolic în care colesterolul e crescut – LDL, crescând astfel riscul bolilor cardiace. Este absolut necesar să aveți controlul greutății, să eliminați alimentele cu risc, precum dulciuri rafinate, grăsimi hidrocarbonate și să consumați calorii prin sport.
Incontinența urinară, nicturia – trezirea noaptea pentru a merge la toaletă de mai mult de 4-5 ori, senzația de arsură la micțiune, precum și uscăciunea vaginului, mâncărimea vulvei, disconfortul contactului sexual, pot fi simptome des întâlnite care necesită tratament cu estrogeni locali intravaginali. Vulvovaginita atrofică ce poate duce la inflamație sau chiar sângerări vaginale este un alt risc.
Durerile la nivelul sanilor. Este necesar controlul ecografic și mamografic o dată pe an pentru excluderea riscului de patologie mamară.
Insomnia, un alt posibil simptom apărut ca urmare fie a bufeurilor ce nu lasă femeia să doarmă, fie a stării de angoasă, de teamă, de anxietate, uneori de depresie… Îmi amintesc de o doamnă profesor universitar care a venit la mine spunând că parcurge stări de emoție excesivă, ea nefiind o astfel de persoană, profesor de informatică, că plânge ușor, că toată familia ei a observat și a rugat-o să meargă la doctor. Da, într-un fel viața se schimbă – îmi place să spun perioada de poezie, de melancolie, acum mai mult ca niciodată femeia are nevoie de afecțiune, de atenție; practic, de tot ceea ce ea a dăruit ani de zile prietenului, soțului, copiilor. Teama unei astfel de perioade vă pune întrebarea: cine va fi capabil să vă ofere atâta înțelegere, căci copiii au treaba lor, soțul de asemenea. De aici și cumplita singurătate pe care femeile în menopauză o simt. Răspunsul îl găsiți în voi. Comunicarea e cheia succesului; spuneți ce simțiți, ce nevoi aveți, nu e normal să vă interiorizați, să acceptați aceste schimbări așteptând să dispară, pentru că ele pot dura ani, perioadă în care deveniți frustrată, relația de cuplu poate deveni dificilă, cea cu copiii de asemenea. Fugiți de fraza – stai, dragă, liniștită, că ești la menopauză, o să treacă! … Greșit! Actionați, mergeți la un medic, începeți tratamentul și viata vă fi poate mai frumoasă fără menstre, fără sindrom premenstrual, dureri, migrene, stări nervoase, fără riscul sarcinilor nedorite. Când mă uit la pacientele mele care au înțeles și primesc tratament și sunt complet schimbate, mi se întamplă să nu le mai recunosc, căci care dintre noi nu arată de zece ori mai bine când doarme, nu e stresată, nu mai are retenția lichidiană dinaintea menstrei? Iar atunci când crezi în frumusețea vietii, ți se poate întâmpla ca și unei paciente care era virgină la 50 ani, intrase în premenopauză de un an, dar venise la mine pentru motivul că tocmai începuse viața sexuală cu un domn de 54 ani, erau fericiți și dorea să se asigure că este sănătoasă. Orice e posibil!
Cât privește tratamentul insomniei recomand capsule cu melatonină. Melatonina – tineți minte acest hormon care este un factor de protecție împotriva cancerului mamar, toate studiile recente au demonstrat acest aspect. El are un efect imunomodulator, pe langă efectul principal de inducție a stării de somn, practic reglează ritmul circadian somn – veghe. Din nefericire în perioada de menopauză scade secreția sa de către hipofiză, iar nivelele scăzute se corelează cu riscul crescut de cancer mamar, precum și cel de endometru. Este foarte important să luați melatonina înainte de culcare, să dormiți la întuneric, melatonina se secretă la întuneric. Din câte cunosc, Danemarca este singura țară care a introdus un spor salarial pentru femeile care lucrează noaptea și sunt expuse surselor de lumină – cazinouri, computere, etc. pentru că au văzut un număr crescut de cazuri de cancer mamar la aceasta categorie.

E finalul?
Cu o îngrijire atentă – consult ginecologic la 6 luni, eco transvaginală o dată pe an, eco mamară asemenea, o mamografie după 50 ani, cu un medic ales bine, care să gestioneze tratamentul eficient, fie că este unul hormonal de substituție (doresc să precizez că ultimele studii spun că e bine ca acest tratament să nu dureze mai mult de 5-6 ani și să nu fie început dacă femeia este deja în menopauză de 4-5 ani cel mult) sau pur și simplu unul adjuvant, stările dvs. pot fi mult ușurate. Nimic din toate acestea nu sunt posibile fără o mare atenție din partea dvs. și nu uitați că depinde doar de dvs. să iubiți poezia…
Multă iubire și sănătate!

dr Gabriela Cotarcea

Medic primar obstetrica ginecologie 

Advertisements

From → Sfatul medicului

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: