Skip to content

Romgermed te vrea “Tanar si Responsabil”

16 October 2011

Grupul Medical Romgermed a implementat in perioada 06 – 20 decembrie 2010 campania sociala de educare a tinerilor liceeni, “Tanar si Responsabil”. Campania a avut la baza problema drogurilor, a alcoolului, a fumatului, a apartenentei la gastile de cartier si a viciilor, in general, cumuland cu tot ceea ce implica acestea din punct de vedere medical.

Campania a fost implementata in liceele din sectoarele 4 si 6. Initiativa Romgermed a beneficiat de sustinerea unei serii de vedete care au fost extrem de incantate de idee: Kamara, Phelipe si DJ Rynno, Ionut “Pitbull” Atodiresei si Florin Piersic JR.

Romgermed si-a propus sa intre in contact direct cu tinerii, intrucat acest segment se afla in perioada de viata in care este expus direct cu acest gen de probleme, de cele mai multe ori nu din convingere, ci din curiozitate sau “pentru a nu fi altfel decat cei din gasca”. Sunt tineri care, in majoritatea lor, nu au caile de comunicare deschise cu parintii, folosind ca si confidenti prietenii de aceeasi varsta. In plus, la nivel psihologic, exista un prag de transformare a personalitatii si universului atitudinal in momentul in care devin liceeni.

Astfel, intr-un dialog deschis cu medicii, sub forma unor seminarii, tinerii au aflat informatii extrem de utile, statistici si argumente, primind raspunsuri la cele mai stringente dintre nelamuririle pe care le au.

Un sport violent nu inseamna violenta!

Ionut “Pitbull” Atodiresei s-a alaturat campaniei sociale de educare a tinerilor liceeni, “Tanar si Responsabil”, initiata de Grupul Medical Romgermed si implementata in licee din Sectoarele 4 si 6 ale Capitalei, in perioada 06 – 20 decembrie.

Pe langa tema drogurilor, a alcolului si a fumatului, echipa de medici Romgermed, formata din doctor Amarfei si psiholog Florea, a abordat si tema violentei. Tinerii de la liceul “Ion Creanga” au aflat de ce “a fi dependent” nu este cel mai rau dintre lucruri, ci “a fi indiferent”. Pe langa faptul ca nu trebuie sa cedeze tentatiei de a bea alcol, de a testa drogurile sau de a fuma, pentru ca cei din gasca o fac, tinerii trebuie sa stie ca daca cineva din anturajul lor are o problema nu trebuie sa taca, ci sa ajute.

“Eu nu ma lupt pe strada!”

In ceea ce priveste apelul la violenta si folosirea acesteea, Ionut Atodiresei le-a spus liceenilor ca, sub nici o forma, nu trebuie sa faca uz de aceasta. “Eu as indrazni sa indemn toti tinerii sa faca sport. Nu neaparat cel pe care il practic eu. M-as simti onorat! Insa, a face orice fel de activitate sportiva este cea mai inteleapta decizie. Te face competitiv, iti da incredere in tine, te ajuta sa socializezi mai usor! Va vorbesc din proprie experienta, intrucat eu am crescut in sala de sport. Fac sport de 13 ani si stiu cat de frumos te educa o astfel de activitate.”, a spus Atodiresei.

Mai mult decat atat, sportivul le-a explicat si ca prin practicarea unei activitati sportive poti deveni mai disciplinat, inveti sa ai o alimentatie sanatoasa, spui din start NU drogurilor, fumatului si alcolului. “Ceea ce vedeti voi in ring este doar un sport! Nu inseamna ca eu ma lupt pe stada sau fac uz de violenta. Adversarii mei din ring imi sunt prieteni, iar dupa finalul competitiei mergem sa mancam impreuna, ne intalnim ca si prieteni. Prin sport mi-am facut multi prieteni si peste granite.”

Ionut a semnalat faptul ca, din pacte, in tara noastra nu poti intalni, ca in Occident, persoane de 70 – 80 de ani care alearga in parc. “E si din cauza problemelor si grijilor zilnice, insa noi nici nu avem programe de sport bine puse la punct!”, a spus Ionut.

“M-am alaturat acestei campanii pentru ca vreau ca toti, dar mai ales voi, sa intelegeti ca un sport violent nu inseamna violenta!”, a adaugat el.

Iar la intrebarea adresata liceenilor “Ce este respectul?”, multi tineri au definit in propriul mod. Iar Atodiresei a consemnat “Sentimentele de apreciere, de stima si consideratie fata de o persoana inseamna respect. Iar el se manifesta prin gesturi, cuvinte si actiuni. Aveti respect fata de familie, profesori si fata de voi!”

Indemnul de final a fost simplu, dar relevant: “Fiti unici! Nu copiati pe nimeni!! Si invatati sa mergeti la biserica. Indiferent de religie, credinta in Dumnezeu este foarte importanta. Ne face mai buni si ne ofera valori adevarate!”


“Viata e mai puternica ca un drog!”

In cea de-a doua zi a campaniei sociale de educare a tinerilor liceeni, “Tanar si Responsabil”, initiata de Grupul Medical Romgermed, in cadrul seminariilor de la liceul “Costin Kiritescu” s-au alaturat echipei de medici Phelipe si DJ Rynno.

Phelipe si-a inceput dialogul cu liceenii, spunadu-le ca “Viata e mai puternica decat un drog!”. Mesajul transmis de artist a fost ca nu trebuie sa cedeze niciunei influente din partea “gastii”, ci trebuie sa se gandeasca ca actiunile lor de acum le vor influenta viata pentru totdeauna. Doctor Amarfei a explicat elevilor ca stie, prin prisma meseriei, nenumarate cazuri de oameni care de la o simpla curiozitate au ajuns sa fie “cadavre vii”, fara bani, fara prieteni si fara perspectiva. Phelipe a adaugat ca “Cei mai multi dintre voi sunteti influentati sa faceti anumite lucruri, insa nu uitati ca, cu cat esti mai puternic psihic si rezisti tentatiei fata de un lucru despre care stii clar ca este nociv, cu atat poti sa reusesti in viata! Faceti orice altceva. Gasiti-va un hobby, faceti sport, ascultati muzica, dansati, dar spuneti NU drogurilor si violentei!”. Socul cel mai mare al lui Phelipe a fost cand, in vara, aflandu-se in Costinesti intr-un club, a observat la toaleta 50 de pliculete de etnobotanice. “Am incremenit pur si simplu!”

“Chiar acum am primit un sms: vreau si eu 500 de euro”

In timpul seminarului, DJ Rynno, interactionand cu medicii si cu elevii, a raspuns sincer la intrebarea “Vi s-au cerut vreodata bani cu imprumut, voi stiind cum va folosi acea persoana banii?”. Iar Rynno a scos telefonul si a spus “Culmea! Acum am primit un sms de la un cunoscut care imi cere 500 de euro imprumut. Va dati sema ca nu voi da acesti bani!”

De altfel, DJ Rynno si-a inceput dialogul cu elevii intr-un mod inedit: “Eu ma dorghez! Uite, hai sa va explic. Tu,domnisoara de acolo: iubesti? Ei bine, iubirea este un drog. Voi toti ascultati muzica? Si muzica este un drog. Pentru mine muzica este drogul meu de 17 ani, insa este ceva care nu imi face rau, ba din contra. Este un mod frumos de a trai, de a face o bucurie si altora, cei pentru care mixez!”

Violenta, alt aspect tratat in cadrul seminariilor, a starnit un real interes in randul liceenilor, mai ales ca medicul Romgermed, doctor Amarfei, este practicant profesionsit kickboxing. “Chiar si in scop de autoaparare, trebuie sa plecati de la premisa ca actiunea de a da un pumn este ceva ce va asumati! Violenta nu este solutia problemelor voastre. Va poate provoca leziuni fizice, psihice si chiar materiale, daca ne gandim ca persoana agresata va poate da in judecata”, a explicat medicul Romgermed.

“I-am falimentat localul mamei”

In prima zi a campaniei sociale a Romgermed de educare a tinerilor liceeni, “Tanar si Responsabil”, echipa de medici l-a avut alaturi in timpul seminariilor de la liceul “Mircea Eliade” pe Kamara.

Pe parcursul celor 2 ore, doctor Cristiana Meca si doctor Iulia Florea le-au explicat elevilor de ce sa spuna NU alcoolului, fumatului, drogurilor si violentei. Seminariile au fost interactive, iar liceenii au pus o serie de intrebari medicilor, dar mai ales lui Kamara. Vedeta, aplaudata si ovationata de tineri, le-a vorbit deschis, incercand sa ofere propriile experiente de viata ca si exemplu. El a povestit cum, copil fiind, si-a pus in gand sa falimenteze localul mamei sale. “Nu imi placea ideea de a bea alcool si mi-am propus sa ii falimentez mamei localul. Cum? Am inceput sa invit diferiti oameni sa serveasca bauturi, pe gratis, iar in 3 luni l-am falimentat. Nu imi pare rau, chiar daca mama s-a suparat pe mine. Am mai scapat lumea de un bar, iar asta mi se pare o mare reusita! Acolo s-a facut un teren de fotbal. Iar asta nu e rau deloc!”, a povestit Kamara.

“Vedeam cum intra mascatii pe usa”

Jumatatea trupei “Alb Negru” a mai povestit liceenilor ca vointa este cea mai importanta. Iar deciziile pe care le luam in adolescenta ne marcheaza atat viata proprie, cat si pe a celor din jur. Le-a precizat ca nu trebuie sa se lase influentati de prieteni, pentru ca nu este o solutie. Sustinand ceea ce medicii Romgermed au explicat, respectiv  ca o comunicare deschisa cu oameni de specialitate este foarte importanta, Kamara s-a dat exemplu pe sine si a povestit cum nu odata s-a indepartat de cercurile in care se consumau diferite substante nocive. “Eram acum cativa ani la Sinaia, cu o gasca. Si ei aveau tot felul de substante. Toata seara nu am facut altceva decat sa stau intr-un colt, consternat si panicat, uitandu-ma doar catre usa. Si vedeam mascatii cum intra peste noi si ne aresteaza, inclusiv pe mine care nu aveam de-a face cu consumul de droguri. Bine ca nu a fost asa, insa de a doua zi nu am mai avut de-a face cu acei oameni! E foarte important sa stii sa te distrezi si intr-un alt mod decat prin alcool, droguri sau fumat!” Kamara impreuna cu medicii Romgermed le-au explicat elevilor de la “Mircea Eliade” ca daca au dileme este bine sa apelze la psihologul liceului. Sa nu le fie frica sau jena. Comunicarea cu acesta este un pas foarte important. “Stiu ca adesea cu parintii va este greu sa aveti un dialog deschis. Insa, incercati sa intelegeti ca ceea ce puteti opri acum, cat inca nu este prea tarziu, nu se poate stopa la fel de simplu daca viciul pune stapanire pe voi”, a explicat doctor Meca. In completare, Kamara a adaugat: “Alcolul duce la violenta, drogul la fel. Ganditi-va ca cei care nu mai au bani de substante ajung sa dea in cap pe strada, pentru a face rost de bani. Nu odata am vazut persoane dubioase care ma intrebau daca nu am ceva de prizat. Si tremurau si erau dubiosi. Imaginea este una tare neplacuta!”, a adaugat vedeta.

Pe biletele impartite de medici, elevii au avut, in majoritate, acceasi intrebare: „Cum procedam cu cei care sunt deja dependenti?”. „Raspunsul este simplu: nu ii marginalizati. Ajutati-i! Vorbiti cu ei si convingeti-i sa ajunga la specialisti! Fiti voi un exemplu.”, a spus psiholog Florea. Iar Kamara a concluzionat : „Nu lasati intunericul sa intre in viata voastra!”

Am gresit mult in viata

In a opta zi a campaniei sociale Romgermed de educare a tinerilor liceeni, “Tanar si Responsabil”, echipa de medici l-a avut alaturi in timpul seminariilor de la grupul scolar Spiru Haret UCECOM pe Florj Piersic Jr.

Pe parcursul celor 2 ore, doctor Cristiana Meca si doctor Iulia Florea le-au explicat elevilor de ce sa spuna NU alcoolului, fumatului, drogurilor si violentei. Seminariile au fost interactive, iar liceenii au pus o serie de intrebari medicilor, dar mai ales lui Florin Piersic Jr.  Actorul, ovationat de tineri, le-a vorbit deschis, incercad sa ofere propriile experiente de viata ca si exemplu. “Am gresit mult in viata.  Daca pot sa fac ceva cu adevarat bun este sa ma exprim asupra greselilor pe care le-am facut. ” Actorul recunoaste ca a dat curs invitatiei Grupului Medical Romgermed si dintr-un soi de motive pur egoiste. Este vorba de copilul sau, care acum are numai 4 ani si 9 luni, dar la care se gandeste cu multa repsonsabilitate in viitor, cand va ajunge elev, va avea prieteni, anturaj si posibile tentatii.

Multa lume m-a facut adolescent intarziat. Prefer sa raman lucid!

“Am venit crezand ca e dificil spre imposibil sa comunic cu voi. Multa lume m-a facut adolescent intarziat, dar nu e chiar atat de rau pentru un actor”, sparge gheata Florin.  Si nu a fost dificil. Elevii s-au aratat foarte receptivi la sfaturile sale si ale echipei medicale Romgermed privind efectele drogurilor, ba chiar au inceput sa polemizeze pe marginea subiectului, fiind vadit preocupati de aparitia etnobotanicelor in viata lor.  Florin Piersic recunoaste ca multi prieteni l-au indemnat sa consume, macar de curiozitate, pe principiul “Nu stii ce ai pierdut!”. La o astfel de invitatie le-a replicat clar: “Prefer sa raman lucid!”

Tu, ca parinte poti deveni un accesoriu!

Si, ca atmosfera sa se relaxeze, actorul roaga cadrele didactice sa iasa “la o etnobotanica, ceva”, tocmai pentru a nu-i inchista pe elevi. “Sa ramanem numai noi, sa fim ca o secta!”. Astfel, ii roaga  pe elevi sa fie deschisi si sa povesteasca care dintre ei a incercat vreodata o tigara etnobotanica. Iulia si Andrei povestesc despre experienta tragica a unor prieteni si, totodata, ii ridica mingea la fileu, intrebandu-l pe Florin, in aceste conditii, cum crede ca isi va proteja copilul pe viitor. “Inca e mica, nu zboara, dar o sa inceapa si ea anturajul iar, in acel moment tu, ca parinte poti deveni un accesoriu. ”.  Florin impreuna cu medicii grupului Romgermed reusec, prin discutii, sa-i aduca pe elevi la concuzlia ca de droguri te apuci din curiozitate, cu riscul de a deveni dependent, in cadrul unui anturaj nefast si  niciodata de unul singur.

La 18 ani visam sa fiu ca Al Pacino

Discutia curge usor inspre alternativa la droguri. In viziunea lui Florin Piersic Jr, nevoia de modele pozitive precum si hobby-urile, stabilirea unor targeturi in viata sunt o alternativa sanatoasa si eficienta la vicii. “Voi aveti nevoie de un model. La 18 ani imi placea Al Pacino. El avea vreo 40 de ani si eu ma gandeam de ce am crescut asa de inalt. Voiam sa fiu ca el. Acum, sunteti la varsta la care va formati si, in consecinta, exista oameni care va pot schimba radical viata. “ Totodata, el le arata foarte subtil ca trebuie sa fii original atunci cand iti alegi un model, sa mizezi mult pe creativitatea si inteligenta proprie. “Isabela, imi place ca ti-ai vopsit suvita aia asa, iti sta bine, esti naturala, nu ai copiat-o pe Rihanna. La varsta voastra aveti tendinta sa copiati, insa depinde foarte mult pe cine luati drept model.”

Dupa 3 ani de pauza, am iar televizor. Mi-am taiat clablul dupa ce m-am uitat la OTV

O alta tema abordata de Florin Piersic Jr , sustinut de medicii Romgermed, a fost dependenta de tot ce ne inconjoara si poate la un moment dat sa devina un drog. Ce e in exces poate distruge, conclude Florin. Internetul, jocurile pe calculator si chiar televizorul. “Acum am iar televizor dupa 3 ani de pauza. Mi-am taiat cablul intr-o seara dupa ce m-am uitat la OTV pana la ora 3 dimineata, la o blonda care povestea despre iubitii ei fotbalisti. A fost o reactie normala, cred eu. ”

6 luni de zile am fost dependet de pacanele!

Dusi pe un filon al unei dependente aparent insesizabile, Florin reuseste sa-i angreneze pe elevi intr-un dialog constructiv si sincer.  Andrei recunoaste ca e “dependent de biliard, poker si nu prea bea acidulate”. Dependenta de biliard si jocuri a fost si pentru Florin o problema in tinerete. “Aveam 23 de ani si 6 luni de zile am fost dependent de pacanele.  Tot un dorg e, e dracu’ gol!”

Ma plimb cu prietena mea in parc, cu bicicleta

Dependenta de internet si jocuri poate fi si asta o problema, este de parere Florin Piersic Jr. Alternativa propusa este gasirea unui anturaj pozitiv, frecventarea prietenilor de suflet, fidelizarea unor pasiuni in aer liber. “Lumea virtuala e o capcana. O sa se inventeze un ecran prin care sa vezi lumea in 3D. Important este sa avem un hobby.  Uite, eu ies cu bicicleta cu prietena mea si ne plimbam prin parc.”.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
One Comment
  1. Foarte buna campanie, continuati sa faceti astfel de campanii. Noi va multumim pentru sprijinul acordat copiilor nostri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: