Skip to content

Acolo unde doar crucile mai amintesc de oameni – Gorj, comuna Stejari

7 October 2011

In Dealul Deului si Dealul Varatec povestea celor 30 de batrani trebuie inceputa cu cei peste 10 kilometri care ii despart de comuna. Drumul de acces pana la cele doua sate este o provocare. Pentru ca masinile caravanei Romgermed sa ajunga in catune, drumul a trebuit nivelat inainte cu escavatorul. Chiar si asa, traseul a fost o adevarata aventura. “In conditiile date, nu pot sa imi imaginez cum vin medicii comunei la acesti oameni sau daca vreo ambulanta poate ajunge la ei.”, spune doctor Romgermed, Ramona Andronache.

“Daca mor in casa, ma mananca viermii.”

Dintre toate povestile pe care le ascund casele inca locuite, cea mai trista este cea a unei batrane care se afla intre cele doua catune. Izolata, la 5 kilometri de cea mai apropiata gospodarie, batrana traieste singura, avand alaturi doar un caine. “Frica mea cea mai mare este sa nu mor in casa. Ca atunci chiar ca ma mananca viermii. Macar de as muri in poarta. Asa stiu ca poate va trece careva, maica…”. Slabe sanse, tinand cont ca pragul sau nu l-a mai trecut cineva de ani de zile. Medicii Romgermed erau ca niste ingeri. “V-ati facut o mare pomana cu mine, mama. De 20 de ani traiesc singura cuc. Eu si cainele asta.” Casa femeii este mai mult o relicva. Nu mai are intregul tavan, totul miroase a ars, mucegaiul este peste tot.

“Nu vrea sa fie relocata. Noi ne-am oferit sa o ajutam si sa aiba o viata mai buna. Ganditi-va ca are 72 de ani si strabate singura mai mult de 5 kilometri, pe jos, ca sa ajunga in sat pentru cele necesare”, ne-a spus Lupu Stefan, primarul comunei.

This slideshow requires JavaScript.

Povestea batranei este doar una dintre multele din zona. Batrani, rupti de lume si bolnavi, cei din Dealul Leului si Dealul Varatec par desprinsi din povestea altor secole. Au copii care sunt plecati la oras. “Ce sa facem? Vedeti cat de greu se ajunge la noi. Acu’, ca vine iarna, ne facem aprovizionarea cu faina si altele. Cand e viscol si zapada e greu aici. Daca mai putem, ne facem paine. Daca nu mai putem, fierbem cartofi. Daca am cazut la pat… fie ne ajuta Al de Sus, fie ne pregatim cele 3 cruci.”. 3 cruci gasesti peste tot in zona. Asa e datina atunci cand unul dintre ei pleaca din lumea celor vii. Una la poarta casei, una la o fantana si una la cimitir. Iar in cele doua catune sunt mai multe cruci decat oameni.

“Am acordat asistenta medicala. Majoritatea aveau hipertensiune. Am lasat cutii cu medicamente, conform necesarului intocmit cu ajutorul domnului primar si al medicului comunei. Am lasat si alimente care speram sa le fie de folos o perioada de timp.”, conchide doctor Ramona Andronache.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: