Skip to content

Ultimii din vremea lor – comuna Zalha, judetul Salaj

18 September 2011

Campania “Conectati la viata”, initiata de Grupul Medical Romgermed, a ajuns si in Salaj, comuna Zalha – sat Valea Ciurenilor

“Stiu ca, poate, maine casa vecina va fi in paragina.”

In Valea Ciurenilor timpul este cel mai mare dusman. In cele 10 case care au mai ramas locuite, batranii traiesc din amintiri si isi hranesc fiecare zi cu peisajele desprinse parca din basm. In rest sunt singuri, bolnavi si nu doresc sa plece pe la casele copiilor, pentru ca rostul lor nu este acolo. “Stiu ca, poate, maine casa vecina va fi in paragina. Uitati-va colo si colo sa vedeti case care odata erau locuite, iar acum sunt fantoma.”, spune lacrimand un batran.

Mai sunt doar 20 de oameni, iar media de varsta sare de 65 de ani. Caravana Romgermed i-a gasit in pragul caselor. Medicii au intrat in fiecare gospodarie si au acordat consulturi de specialitate, le-au ascultat durerea si le-au intins o mana de ajutor. “Faptul ca domnul primar a venit insotit si de medicul comunei a fost un mare ajutor pentru noi. Este adevarat ca aveam listele cu necesarul de medicamente pentru fiecare familie in parte, insa un cadru medical care stie istoricul fiecaruia este important. Oamenii ne-au spus ce ii doare. I-am consultat, iar acolo unde a fost cazul am administrat tratamente. In celelalte situatii am lasat medicamentele aduse.”, spune doctor Ramona Andronache, medic Romgermed.

Majoritatea cazurilor erau de hipertensiune arteriala, dar pe lista de diagnosticare au mai fost: o persoana cu un accident vascular ischemic, un barbat cu cancer de prostata, o femei cu boala varicoasa si o persoana cu boala pulmonara obstructiva cronica. “Pentru cel care avea accident vascular ischemic am adus medicamentele necesare pentru o buna perioada de timp. Stim cat de necesare ii sunt si ne bucuram ca am ajutat, mai ales ca pretul acestui tratament este foarte mare. Din ceea ce povestea medicul satului, posibilitatile familiei sunt reduse, ei riscand chiar sa isi vanda casa pentru a-i salva viata pacientului.”, a completat doctor Andronache.

Pe langa vizitia medicilor si medicamente, batranii au primit si alimenete.

This slideshow requires JavaScript.


Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: